Extra ondersteuning

Leerlingen met lichte leer- of gedragsproblemen kunnen vaak met de juiste extra ondersteuning onderwijs volgen op een reguliere po-school en uitstromen naar het gewenste niveau.

Arrangement Extra

Wanneer een leerling met een specifieke onderwijsbehoefte extra begeleiding nodig heeft om op school te kunnen blijven, kan de school daarvoor bij het samenwerkingsverband extra budget aanvragen. Er moeten dan wel dwingende redenen zijn om de plek op de huidige school te behouden en zowel ouders als school moeten het plan ondersteunen. In sommige gevallen kunnen andere leerlingen daarvan mee profiteren. De school moet zelf de (externe) begeleiding inzetten en aansturen. Belangrijk is dat de leerkracht wordt betrokken of gecoacht in de extra begeleiding.

Het arrangement is voor maximaal één schooljaar. Omdat is afgesproken dat het samenwerkingsverband en het schoolbestuur ieder de helft van de kosten dragen, kan het arrangement alleen aangevraagd worden met toestemming van het schoolbestuur. De aanvraag van het extra arrangement wordt gedaan met het formulier Bestuursaanvraag extra arrangement. In het formulier wordt de motivatie omschreven met daarbij de te bieden ondersteuning en begeleiding inclusief de verwachtte kosten. Er mag in het formulier verwezen worden naar het OPP van de leerling waarvoor een arrangement wordt aangevraagd.

Meer informatie kun je opvragen bij de consulent van het samenwerkingsverband.

Overbruggingsarrangementen

Soms krijgt een leerling een toelaatbaarheidsverklaring voor speciaal onderwijs, maar is er op dat moment nog geen plek op de beoogde so-school. In dat geval kan de school extra middelen aanvragen bij het samenwerkingsverband om die periode te overbruggen. De school vraagt met een (kort) plan, dat is goedgekeurd door het schoolbestuur, een budget aan voor uitvoering van de extra begeleiding. Hier kun je het formulier Bestuursaanvraag overbruggingsarrangement downloaden. Dit formulier kan je uploaden in het Groeidocument, graag even een mailtje hierover naar de TCPO (wij krijgen namelijk geen bericht van het Groeidocument). In het formulier wordt de motivatie omschreven met daarbij de te bieden ondersteuning en begeleiding inclusief de verwachtte kosten. Er mag in het formulier verwezen worden naar het OPP van de leerling waarvoor een arrangement wordt aangevraagd.

De consulent van het samenwerkingsverband kan je hier meer over vertellen.

Hoogbegaafden

Ondersteuning voor hoogbegaafden
Het samenwerkingsverband wil hoogbegaafde leerlingen zoveel mogelijk ‘thuisnabij’, dus op de eigen school, onderwijzen en ondersteunen. Daarom heeft het samenwerkingsverband vier HB-ondersteuningsvoorzieningen ingericht, op twee locaties: in Zwaag en Enkhuizen. Op advies van het ondersteuningsteam (OT) krijgen hoogbegaafde leerlingen op die voorzieningen één dag per week de extra ondersteuning die ze nodig hebben. De begeleiders van de HB-voorziening stemmen de ondersteuning af met de vaste leerkracht van de leerling.

Professionalisering (hoog)begaafdheid
Het samenwerkingsverband kon met de subsidie ‘Passend onderwijs voor begaafde leerlingen’ de afgelopen schooljaren een heel mooi pakket aan professionaliseringsmogelijkheden aanbieden op het gebied van (hoog)begaafdheid. Vorig jaar is onze aanvraag voor subsidie ‘begaafde leerlingen po en vo 2023-2025 gehonoreerd door het ministerie van OCW. Daarmee kunnen we onderwijs versterken in het po en het vo en ondersteuning bieden aan leerlingen met kenmerken van begaafdheid (begaafde, hoogbegaafde en dubbel bijzondere leerlingen).   Samen met de scholen en ouders van (hoog)begaafde leerlingen hebben we gebrainstormd over hoe we met die subsidie de (hoog)begaafdheidondersteuning de komende jaren willen vormgeven. De uitkomsten lees je in dit document.

Nascholingsaanbod 2024-2025
Nieuw in het nascholingsaanbod in schooljaar 2024-2025 is een training voor zowel mensen in de voorschoolse voorzieningen (IKC, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen) als in de onder- en kleuterbouw. Enkele bijeenkomsten zijn ook geschikt voor het vo. Met de scholen voor voortgezet onderwijs organiseren we daarnaast incompany nascholingstrajecten.

Meer info en aanmelden
In de brochure Nascholingsaanbod (hoog)begaafdheid 2024-2025 lees je meer over de inhoud, vind je alle data en een link naar het aanmeldformulier. In de brochure vind je ook het overzicht van de negen Themacafés ‘(Hoog)begaafd in het samenwerkingsverband (voor po en vo)’ die het samenwerkingsverband in schooljaar 2024-2025 organiseert. Let op: Voor de Themacafés kun je je via een aparte link aanmelden.