Van po naar vo
De stap van het primair naar het voortgezet onderwijs is voor leerlingen groot; zeker voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. In het samenwerkingsverband werken scholen samen om iedere leerling naar de best passende onderwijsplek te begeleiden.
Warme overdracht
Het samenwerkingsverband vindt het belangrijk dat leerlingen een ononderbroken ontwikkelingslijn kunnen volgen. De kans dat een leerling op de juiste onderwijsplek terechtkomt, neemt toe wanneer ouders, leerling en school goed geïnformeerd zijn over de ondersteuningsbehoefte van de leerling. In West-Friesland dragen de po-scholen in ieder geval alle leerlingen met extra onderwijs- of ondersteuningsbehoefte daarom warm over aan de vo-school. Dit betekent dat de po-school van de leerling de cognitieve en niet-cognitieve vaardigheden via een dossier, maar ook mondeling overdraagt aan de vo-school.
Handreiking voor scholen
Jaarlijks stelt de werkgroep de ‘handreiking overstap po-vo’ op. Deze set documenten stelt scholen in staat om goed en op tijd met elkaar af te stemmen over de leerlingen die de overstap gaan maken van het po naar het vo. De werkgroep overstap po-vo werkt met een mandaat van alle betrokken besturen en het samenwerkingsverband.
Je vindt alle informatie in het Tijdpad overstap po-vo 2024-2025 en onderstaande documenten:
- Deze vragenlijst wordt ingevuld voor en door (hoog)begaafde leerlingen bij hun overstap.
- In deze memo vind je informatie over (de inhoud van) het onderwijskundig rapport (OKR).
- In dit document vind je een weergave van de wet m.b.t. de uitwisseling van leer- en begeleidingsgegevens.
- De ondersteuningsmogelijkheden op de scholen voor voortgezet onderwijs vind je in het document Ondersteuningskaarten.
- Dit document beschrijft de verwijzingsroute van po naar vo.
- In deze bijlage vind je de veel gestelde vragen.
- Literatuuronderzoek: Verkenning succes en risicofactoren.
Naar het pro of het vso
Wanneer voor de overstap duidelijk is dat een leerling meer ondersteuning nodig heeft dan het reguliere voortgezet onderwijs kan bieden, dan is het vso of het pro waarschijnlijk de best passende onderwijsplek voor die leerling. Je moet daarvoor bij het samenwerkingsverband een toelaatbaarheidsverklaring (tlv) aanvragen. Dat geldt zowel voor leerlingen in het regulier basisonderwijs als in het s(b)o.
Meer informatie over de scholen voor vso vind je op de pagina Voortgezet speciaal onderwijs.
Meer informatie over het praktijkonderwijs vind je op deze pagina
Aanbod ondersteuning in de regio
Wat een vso-school te bieden heeft aan extra ondersteuning, kun je lezen in het schoolondersteuningsprofiel. Iedere school binnen ons samenwerkingsverband heeft de mogelijkheid om dat profiel op dezelfde manier op te stellen, zodat je het ondersteuningsaanbod makkelijk kunt vergelijken. Het schoolondersteuningsprofiel vind je op de website van de school.
Voorzieningen vanuit het samenwerkingsverband
Naast het extra ondersteuningsaanbod van po-scholen voor leerlingen met ondersteuningsbehoeften, zijn er samenwerkingsverband-breed ook diverse voorzieningen voor deze leerlingen.
Die vind je op de pagina Extra ondersteuning.
Coaching voor scholieren
Leerlingen die de overstap maken naar het voortgezet onderwijs voelen zich soms onzeker. Ze zijn bang dat ze het advies van de basisschool niet kunnen waarmaken. Die leerlingen kunnen gebruikmaken van de ondersteuning door een coach van Stichting Netwerk. De coach komt eens per week een uur of twee aan huis om de leerling te helpen met huiswerk, plannen en studievaardigheden.
Meer informatie vind je op op de website van Netwerk Hoorn.
Automatische overstap
Sommige leerlingen hebben meer moeite met de overgang naar het voortgezet onderwijs dan andere. Zij vinden het bijvoorbeeld lastig om overzicht te houden, te plannen en organiseren en hun weg vinden in een groot gebouw. Zij zijn in het functioneren afhankelijker van de omgeving en hebben meer behoefte aan structuur. Ook kunnen zij kwetsbaarder zijn bij de overstap van po naar vo, omdat zij bijvoorbeeld moeite hebben met het aangaan van sociale contacten en het vragen om hulp. Voor deze leerlingen biedt het samenwerkingsverband het programma “de Automatische Overstap”. Meer informatie over de automatische overstap vind je in deze flyer.
Kopklas
De Kopklas van Stichting Talent is een schakelklas tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Het is een tussenjaar bedoeld voor leerlingen die nog niet het eindadvies hebben kunnen bereiken dat gezien hun inzet, motivatie en capaciteiten bij ze past. Bijvoorbeeld omdat ze vanuit het buitenland in Nederland zijn komen wonen, omdat ze thuis een moeilijke periode hebben doorgemaakt of omdat ze langdurig ziek zijn geweest. De Kopklas helpt deze leerlingen steviger in hun schoenen te staan en vergroot daarmee de kans op succes in het voortgezet onderwijs.
Meer informatie vind je op de website van Stichting Talent: www.talenthoorn.nl/Talent-Kopklas. Of neem contact op met coördinator Jacqueline van den Hof, via 0229-217169 of kopklas@talenthoorn.nl.
Heb je een vraag? Kijk dan of het antwoord op jouw vraag hieronder staat. Je kunt ook de website doorzoeken. Mis je een onderwerp waar je meer over wil weten? Laat het ons weten via: info@passendonderwijswf.nl
Waarom melden po-scholen leerlingen niet meer zelf aan bij de vo-school?
Als gevolg van de privacyregels mogen scholen dit niet meer doen. De privacy van de leerling is beter beschermd als ouders zelf de leerling aanmelden bij de vo-school. Scholen kunnen ouders daarover informeren met deze flyer – Inleveren aanmeldformulier bij VO-school
Wat doet het swv voor hoogbegaafde leerlingen in de overstap naar het vo?
Om te zorgen voor een warme overdracht van (hoog)begaafde leerlingen naar het vo, hebben we een vragenlijst ontwikkeld. Alle (hoog)begaafde leerlingen vullen die in, zodat we de ontwikkeling van noodzakelijke vaardigheden – zoals doorzettingsvermogen en de omgang met fouten – in kaart kunnen brengen. Door informatie te verzamelen en over te dragen over deze ‘kritische succesfactoren’, willen we de aandacht vestigen op de ondersteuningsbehoeftes van hoogbegaafde leerlingen. Voor jonge leerlingen die meer dan 1 jaar zijn versneld in het basisonderwijs is er een extra ondersteuningsaanbod mogelijk.
Gebeurt de informatieoverdracht wel volgens de AVG?
Voor de digitale overdracht van leerlinggegevens en het OKR maken alle scholen in West-Friesland gebruik van DigiDoor. DigiDoor is een webbased dossierapplicatie waarmee po-scholen dossiers op een veilige manier kunnen delen met vo-scholen.
De basisscholen kunnen de dossiers van de schoolverlaters vanuit hun leerlingvolgsysteem naar DigiDoor overzetten. Het bij deze overstap wettelijk verplichte OKR wordt op deze manier door de basisschool klaargezet voor de VO-school. Ouders kunnen via een eigen inlogcode het dossier van hun kind inzien en hun eigen zienswijze toevoegen. Als ouders hun kind bij een VO-school hebben aangemeld, kan deze vo-school op een veilige manier het dossier naar de VO-omgeving van DigiDoor halen (claimen), om zo het dossier te kunnen inzien.
Betaalt de gemeente het leerlingvervoer naar iedere school?
Ouders hebben het recht van aanmelding bij de school van hun keuze. Dit betekent niet automatisch dat de gemeenten het leerlingvervoer naar deze school bekostigen. De gemeenten bekostigen het leerlingvervoer naar de dichtstbijzijnde school die een passend aanbod heeft op basis van het schoolondersteuningsprofiel.